Databearbejdning og opgørelsesmetoder for ledigheds- og arbejdsstyrkestatistikken

Det overordnede udgangspunkt for valg af opgørelsesmetoder er de retningslinjer og definitioner på området, som er beskrevet af ILO’s statistiske kontor. Metoderne opfylder således – så vidt det har været muligt med de tilgængelige data – de internationale standarder på området.

 

ILO-definitionen af ledighed bygger på tre kriterier, som skal være opfyldt samtidig. Ifølge definitionen er en ledig en person, der i referenceperioden:

 

 ikke er i beskæftigelse,

aktivt søger arbejde og

er umiddelbart klar til at begynde på arbejde.

 

Referenceperiodens længde er ikke klart defineret, men der anbefales en relativ kort – eksempelvis en dag eller en uge. ILO anbefaler endvidere, at der defineres en minimumsalder for arbejdsstyrken – som ledigheden er en delmængde af – ud fra de særlige forhold, der er gældende i det pågældende land. Derimod anbefales der ikke en øvre aldersgrænse.

 

Idet de tilgængelige data primært er skabt med et administrativt formål, opfylder de ikke nødvendigvis ILO-kriterierne for ledighed. Derfor har det i praksis været nødvendigt at tilpasse definitionen, så den med udgangspunkt i de tilgængelige data i videst mulig omfang opfylder ILO’s anbefalinger. I praksis er følgende kriterier valgt som definition for at være ledig i en måned. Personen er i den pågældende måned:

 

1.    registreret som henvendt arbejdssøgende ved et arbejdsmarkedskontor og

2.    ikke registreret som beskæftiget i beskæftigelsesregistret.

 

Som en del af datavalideringen og for at sikre en homogen analysepopulation, hvor demografiske og geografiske profiler er kendte, afgrænses ledighedsstatistikken og arbejdsstyrken til den fastboende befolkning. Denne er defineret som alle personer, der havde bopæl i landet både primo og ultimo opgørelsesåret.

 

Endvidere afgrænses de to statistikker til personer i alderen 18-64 år. Dette grundet at arbejdssøgende under 18 år og over 64 år kun i sjældne tilfælde lader sig registre ved det lokale arbejdsmarkedskontor. Dette skyldes formentligt, at personer i disse aldersgrupper ikke er berettiget til indkomst-erstattende ydelser, der er betinget af, at man lader sig registrere som arbejdssøgende. Statistikkens primære kilde dækker således ikke i tilstræk-kelig grad ledige udenfor alderen 18-64 år, hvorfor opgørelser for disse aldersgrupper er behæftet med stor usikkerhed og derfor udelades.

 

Både ledighedsregistret og arbejdsstyrkeregistret indeholder foruden de relevante arbejdsmarkedsoplysninger også demografiske oplysninger for de enkelte personer. Det drejer sig eksempelvis om alder, køn og fødested, hvor oplysningerne stammer fra Grønlands Statistiks befolkningsregister opgjort ultimo opgørelsesåret. Ledigheden er således registret på det sted, personen bor, hvilket ikke nødvendigvis er samme lokalitet, hvor vedkommende er blevet registreret som arbejdssøgende.